Externe kracht bij Ipse de Bruggen
Welkom bij Ipse de Bruggen! Fijn dat je de komende periode als externe kracht op een van onze groepen aan de slag gaat. Op deze pagina vind de belangrijkste informatie die jij nodig hebt om je werk goed te kunnen doen. Mocht je na het lezen van alle informatie nog vragen hebben, stel ze aan je collega’s of je manager . Je kunt ook alle belangrijke informatie in dit filmpje beluisteren.
Inhoudsopgave
- Calamiteiten en protocollen
- Agressie
- Werken met piepers
- Infectiepreventie
- De preventiemedewerker is er ook voor jou
- Ongewenst gedrag en klachten
- Wat te doen als je alleen op een groep staat?
- Werkdruk
- Aandacht voor zwangere collega’s
- Gedragsregels
- Werken bij Ipse de Bruggen
1. Calamiteiten en protocollen
In geval van een calamiteit bel je direct het noodnummer. Zo krijg je direct contact met de coördinator BHV en voor de nodige ondersteuning en het alarmeren van hulpdiensten.
|
088-967 1555 |
|
088-967 2100 |
|
088 -967 6555 |
|
bel 112 |
Neem in alle gevallen ook direct contact op met de (dienstdoende) manager.
Calamiteitenmap
Op elke locatie is een BHV/ calamiteitenmap beschikbaar waarin je belangrijke nummers snel kunt vinden, zoals de BHV, uitbraakprotocollen, noodnummers, maar ook protocollen voor calamiteiten of incidenten.
Op de ontruimingsplattegronden staat aangegeven waar je de map kunt vinden.
Protocollen en adressen
We hebben de meest belangrijke protocollen, en contactgegevens voor je op een rijt gezet.
|
Belangrijke documenten en links |
Melden bij |
Vragen of advies? |
BHV |
Jouw manager |
||
Bedrijfsongeval/ incident? |
|||
Schokkende gebeurtenis en nazorg nodig |
|||
Prik- snij- spat en krab incident |
Link naar protocol voor beoordeling/ diagnose en behandeling |
Kijk eens op de Arbocatalogus gehandicaptenzorg voor algemene informatie over veilig en gezond werken in de gehandicaptenzorg of download de handige app op je telefoon.
2. Agressie
Binnen de gehandicaptenzorg en ook bij Ipse de Bruggen kun je te maken krijgen met agressie. Het is belangrijk dat je goed voorbereid bent en weet wat je kunt doen om agressie te voorkomen, maar ook wat te doen als het toch tot een incident leidt. Laat je goed informeren over eventuele aanwezigheid van agressie op de locatie en de werkafspraken van het team om ermee om te gaan. Geef het aan bij leidinggevende of collega's, als je geen of weinig ervaring of training hebt gehad om te de-escaleren.
Binnen Ipse de Bruggen geldt de regel dat externe krachten principe niet ingrijpen bij escalatie. Er is altijd een collega aanwezig die goed getraind is om op de juiste manier te de-escaleren. Wanneer dat praktisch echt niet haalbaar is, word je zorgvuldig geïnformeerd door je manager en samen gekeken of je een Preventieve Agressie Training (PAT) training kun volgen.
3. Werken met piepers
Wordt er op locatie waar je gaat werken wordt gewerkt met een pieper en/of portofoon dan kun je uitleg verwachten van je manager of collega om deze goed te gebruiken. Er zijn binnen Ipse de Bruggen meerdere soorten piepers en/ of portofoons waarmee gewerkt wordt, oefen er even mee voordat je eerste dienst begint zodat je weet hoe het werkt.
4. Infectiepreventie
Infecties kunnen grote gevolgen hebben voor cliënten en collega’s. Door een besmetting kunnen zij (soms ernstig) ziek worden, denk aan corona, gastero-enteritis, MRSA of hepatitis. Onderstaande video legt je uit hoe Ipse de Bruggen de preventie van infectieziekten heeft geregeld en hoe je moet handelen bij een uitbraak. Heb je vragen hierover, stel deze eerst aan je manager of een collega en kijk in de BHV/ calamiteitenmap voor de protocollen. Voor overige vragen mail je naar infectiepreventie@ipsedebruggen.nl
5. De preventiemedewerker is er ook voor jou
Een gezonde en veilige werkomgeving is belangrijk. Als je vragen hebt over factoren in het werk die ongelukken kunnen voorkomen voor jou of de collega’s neem je contact op met de preventiemedewerker(s) van Ipse de Bruggen. Je kunt hier terecht met vragen of signalen over Arbo-onderwerpen, zoals fysieke belasting, agressie en onveiligheid, veiligheid, werkdruk en werkplezier of een ander onderwerp in relatie tot veiligheid of gezondheid van collega's dan ook.
Je kunt de preventiemedewerker bereiken per mail: preventie.medewerker@ipsedebruggen.nl
6. Vertrouwenspersoon
Om uiteenlopende redenen kan het zijn dat er tijdens het werk zaken anders lopen dan je wilt. In eerste instantie bespreek je dit altijd met je team en/of je manager. Gaat het om een vertrouwelijke kwestie die je graag wil bespreken met een onafhankelijk persoon, dan kun de vertrouwenspersonen rechtstreeks benaderen en een afspraak maken. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om persoonlijke problemen die van invloed zijn op de arbeidsrelatie, ongewenst gedrag, et cetera.
We hebben bij Ipse de Bruggen twee vertrouwenspersonen:
Paola Crone: p.crone@gimd.nl 06-395 35 01
7. Wat te doen als je alleen op een groep staat?
Werk je alleen op een locatie? Zorg dat je het nummer van je aanspreekpunt binnen je organisatie en het nummer van de bereikbaarheidsdienst snel beschikbaar hebt. Soms kan het voorkomen dat je onverwacht alleen staat op de groep, bijvoorbeeld omdat een collega ziek is of niet komt opdagen. Bel dan direct je aanspreekpunt binnen de organisatie om dit te melden en vraag om ondersteuning.
8. Werkdruk
Werken kost energie, zowel mentaal als fysiek. Te lang achter elkaar doorwerken, te weinig pauzeren of te weinig vrije dagen verhoogt het risico op ongevallen. Ook de kans op (beroeps)ziekten neemt dan toe. Dat geldt ook voor externe krachten. De verleiding kan groot zijn om veel uren te werken. Op de lange termijn is dat niet goed voor je. Houd daarom het totaal aantal uren dat je werkt per week goed in de gaten. Zorg goed voldoende rust tussen diensten en bewaak de balans tussen werk en privé. Trek tijdig bij je collega’s of je manager aan de bel als de werkdruk te hoog wordt.
9. Aandacht voor zwangere collega's
Ben je zwanger of geef je nog borstvoeding? Op locaties waar fysieke agressie of andere risico’s (zoals bepaalde infecties) zijn kun je niet werken tijdens je zwangerschap. Bespreek dit tijdig met je manager. Heb je een kolfruimte nodig na je zwangerschap? Informeer dan ook bij je collega’s of manager in welke ruimte je dit kunt doen en maak hier goede afspraken over met je collega’s.
10. Gedragsregels
Een fijne werkomgeving draagt bij aan jouw werkplezier. Aan een prettige werkomgeving werken we samen, door op een respectvolle manier met elkaar om te gaan en verantwoordelijkheid te nemen in onze functie. Lees in onze folder Gedragsregels welke afspraken we hier bij Ipse de Bruggen over hebben gemaakt.
11. Werken bij Ipse de Bruggen
Momenteel verandert er veel rondom de inzet van ZZP'ers binnen de zorg. Ipse de Bruggen bereid zich voor op een toekomst zonder ZZP'ers als begeleider in de zorg. Heb je interesse om bij ons in loondienst te komen kijk dan op www.werkenbijipsedebruggen.nl of op de speciale pagina voor ZZP'ers: Van ZZP naar Begeleider in de Zorg?